Vánočka , Bochánek
29. 3. 2011
INGREDIENCE:
500 g pol. mouky
100 g cukru
100 g másla
2 žloutky
25 g droždí
1 malá lžička soli
250 ml mléka
citronovou kůru
vanilkový cukr
10 g rozinek naložených v rumu
30 g pokrájených spařených mandlí
POSTUP:
lžíci cukru rozetřeme s droždím a přidáme 2-3 lžíce vlažného mléka- necháme 5-10 minut vzejít kvásek ve velké míse - přidáme mouku, cukr, vanilín, vlahý rozpuštěný tuk, který střídáme s vlahým mlékem, ve kterém je rozpuštěná sůl, rozšlehané žloutky a rozinky s mandlemi.- vařečkou spojíme a na vále nebo zpracujeme, aby těsto bylo lesklé a necháme ho na teplém místě kynout posypané moukou a přikryté utěrkou./ nebo zaděláme a necháme kynout v domácí pekárně /-
vykynuté dělíme na 8 dílů pro zapletení vánočky, nebo zpracujeme do bochánku . potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě .
1-2 hodiny